خانه موزه مقدم، که محل زندگی خاندان احتساب الملک، یکی از درباریان زمان قاجار بوده، یکی از زیباترین خانه های تهران به شمار می رود. این خانه بعدها به فرزند احتساب الملک، دکتر محسن مقدم، استاد باستان شناسی دانشگاه تهران رسید و ایشان با پشتکار زیاد، اشیاء قیمتی و تاریخی زیادی را جمع آوری کرد. این خانه و اشیاء تاریخی اش، بعدها به موزه تبدیل شد. معماری زیبای این خانه و اشیاء جمع آوری شده در آن، می تواند ما را به اعماق تاریخ ببرد.
عمارت مسعودیه، یکی از قدیمی ترین بناهای تهران و یادگار دوران قاجار است که به دستور مسعود میرزا، حاکم اصفهان و پسر ناصرالدین شاه، ساخته شد. این بنا که در نزدیکی میدان بهارستان قرار دارد، معماری دوران قاجار را به رخ می کشد و در آن، تزیینات زیبایی از جمله گچبری، کاشی کاری، خطاطی، نقاشی دیواری و... به کار رفته است.
این باغ، یکی از قدیمی ترین باغ های تهران است که عمارت های آن در زمان فتحعلی شاه قاجار ساخته شد. به این علت به آن نگارستان می گویند که نقاشی های متعددی در آن وجود داشته است. در کنار فضای رویایی و آرامش بخش باغ، می توانید از موزه مکتب کمال الملک دیدن کنید و در کافه آن، چیزی سفارش بدهید و لذت ببرید.
یکی از یادگارهای تهران قدیم همین خانه کاظمی است که در محله چاله میدان (خیابان 15 خرداد) واقع است. این بنا متلعق بوده به میرزا سید کاظم پسر میرزا هدایت الله تفرشی که در اوایل پادشاهی محمدشاه قاجار وارد خدمات دولتی گردید. اگر دوست دارید با فضای استثنایی عمارت های تهران قدیم از نزدیک آشنا بشوید، حتما سری به این خانه با معماری زیبایش بزنید.
نام دارالفنون را همه شنیده ایم. محلی برای آموزش علوم و فنون نوین که به ابتکار امیرکبیر در زمان ناصرالدین شاه ساخته شد. این مدرسه، که اولین دانشگاه نوین ایران هم هست، در سال 1230 افتتاح شد و امروزه در خیابان ناصرخسرو تهران قرار دارد. البته ساختمان فعلی، پعد از تخریب ساختمان زمان امیرکبیر، در سال 1308 مجددا ساخته شد. بازدید از این مدرسه برای سفر به تاریخ معاصر تهران بسیار جذاب است.
باغموزه قصر که قبلا زندان قصر نامیده میشد، اولین زندان متمرکز شهر تهران بود. از این مجموعه از زمان قاجار و به صورت های مختلف به عنوان زندان استفاده می شده و هر چند سال یکبار بخشی به آن اضافه شده است. فضای زندان امروز به یک موزه تبدیل شده که اگر از آن دیدن کنید، قطعا حال و هوای عجیبی به شما دست خواهد داد.
برج آزادی در سال 1350 به عنوان نماد تهران مدرن ساخته شد. معماری زیبای این برج ترکیبی از معماری هخامنشی، ساسانی و اسلامی است. اگر به دیدن این برج بروید، علاوه بر زیبایی معماری این برج، می توانید از امکانات موجود در آن مانند موزه، نگارخانه، کتابخانه و... هم استفاده کنید.
سراغ کاروانسرای خانات را باید در شمال میدان شوش بگیرید. قدمت این کاروانسرا به دوران ناصرالدین شاه یعنی 140 سال پیش برمی گردد. این بنا در جاده حضرت عبدالعظیم و خارج از شهر تهران ساخته شده بود. بعد از کمی مطالعه در مورد زیرساخت های تهران قدیم، دیدن این کاروانسرا به شدت توصیه می شود!