چطور باید در برابر اتفاقاتی که میافتد، کسب و کارمان را زنده نگه داریم؟
شاید یکی از رایج ترین اشتباهات کسب و کارها این است که خود را برای هیچ خطری آماده نمی کنند، زیرا آنقدر درگیر مشکلات در لحظه فروش، مالی و نیروی انسانی هستند که نمی توانند به آینده خیلی نزدیک نیز فکر کنند.
این لیست، به ما کمک می کند شایع ترین تهدیدهای سال 1400 را شناسایی و برای هر کدام راه حلی خلاقانه بیابیم.
در لحظه های سخت، کسب و کارهایی که بتوانند از تهدیدها، فرصت بسازند، برنده خواهند بود و از رقیبان پیشی خواهند گرفت.
افزایش نرخ مهاجرت به دلیل عدم ثبات در کشور باعث کمبود نیروی انسانی متخصص و مجرب در کسبوکارها شده و رقابت را برای استخدام نیروی تخصصی باقیمانده بیشتر کرده است. بسیاری از کسبوکارها نیروی کاری که برای تربیت آنها مدتها زحمت کشیده بودهاند، با مهاجرت یا دورکاری آنها با کسبوکارهای خارج از ایران از دست داده و مجبور هستند دوباره به تربیت نیروی جدیدتر بپردازند. در کنار آن، بسیاری دیگر از کسبوکارها بهدلیل مشکلات درآمدی مجبور شدند تا بسیاری از نیروهای خود را تعدیل کنند.
بر اساس دادههای موجود، اکثر قریب به اتفاق کارآفرینان و صاحبان کسبوکار معتقد هستند که بزرگترین دغدغه پیشرو اقتصاد است. عدم ثبات اقتصادی در سه سال گذشته با خروج آمریکا از برجام شروع شد و تا به امروز تأثیرات فراوانی بر جامعه کسبوکاری ایران داشته است. نوسانات ارزی، کاهش درآمد کسبوکارها، افزایش قیمتها و تورم فقط بخشی از نتایج بوده است. با کاهش قدرت خرید مردم، عموم جامعه بهدنبال برآورده کردن نیازهای اساسی زندگی خود بوده و به همین خاطر استارتاپهایی که ارزش پیشنهادی لاکچری یا کماهمیتی را ارائه میدادند از گردونه رقابت خارج شدند. انتخابات 1400 نیز با شرایط عجیب خود، می تواند تغییرات خوب و بد بسیاری را پیش روی بیزینس ها قرار دهد.
همهگیری کرونا به همراه مشکلات بینالمللی، گرچه باعث ایجاد آسیبهای فراوانی به ایران شده، اما باعث غربالگری و تغییرات جالبی در کسبوکارهای اینترنتی شد. تغییراتی مانند: حذف کسبوکارهای بدون ارزش پیشنهادی و ماندن بازیگرانی با ارزش پیشنهادی واقعی با بنیه و تیم قوی . رشد و جهش کسبوکارهایی که پیش از این جایی برای پیشرفت نداشتند؛ مانند حوزه سلامت، آموزش آنلاین، وبینار. چرخش (pivot) کسبکارهایی مانند اسنپ، ایوند، علیبابا و … یا اضافه شدن اکران آنلاین به فیلیمو و نماوا را میتوان نام برد. این کسبوکارها که در ابتدا در شوک بزرگی فرو رفته بودند، توانستند بعد از مدتی با تغییر مدل کسبوکار خود یا پررنگ شدن ارزش پیشنهادیشان به موفقیت برسند.
با شروع واکسیناسیون جهانی از اوایل سال ۲۰۲۱ میزان خوشبینی به بهبود اقتصاد جهانی افزایش پیدا کرد. اما با توجه به محدودیت توزیعکنندگان واکسن، مشکلات تا زمان واکسیناسیون جهانی ادامه پیدا خواهد کرد. بعد از تحریمهای آمریکا، محدودیت مبادلات کالا میان کشورها باعث شد بسیاری از کسبوکارهای ایرانی بهخصوص آنهایی که وابستگی بسیاری به واردات داشته یا صادرکننده بودند با مشکلات بسیاری مواجه شوند. در کنار این مشکلات، عدم امکان تبادل مالی مستقیم با خارج از کشور عامل دیگری بود که بسیاری از کسبوکارها را از درآمد ارزی محروم ساخته یا آنها را محدود کرد. در کنار این موارد، گرچه با انتخاب بایدن بهعنوان رئیسجمهور آمریکا و امید به احیای برجام، اندک امیدی به جامعه کسبوکاری ایران بازگشت؛ اما مشخص نبودن مسیر این احیا حالهای از ابهام را در جامعه ایران در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی و … ایجاد کرده است.
در کنار مشکلات قانونگذاری در ایران، با شیوع کرونا در یک سال گذشته قانونگذاران در کنار سازمانهای دولتی برخلاف سایر کشورهای جهان نتوانستند به صورت مؤثر در کنار کسبوکارها قرار گرفته و حمایت مالی و معنوی لازم را از آنها داشته باشند.اما اگر دیدگاهی صحیح برای آینده ترسیم کرده و نیروی متخصص خود را نیز حفظ کنیم، گاهی اوقات قانون، دستوپاگیر کسبوکارهاست. از چالشهای مهم کسبوکارها، نحوه مواجهه آنها با قانونگذار، قوانین، دولت و ادارات وابسته به آن است. مشکلات قانونی نظیر بیمه، مالیات یا حتی عدم تعریف درست از کسبوکارهای نوین مانند استارتاپها باعث ایجاد مشکلات و چالشهای بسیاری برای مدیران کسبوکارها شده است.